Voordat we beginnen met de tips, eerst even dit. Ik ben Typisch Saar niet begonnen omdat ik expert ben op het gebied van de Nederlandse spelling en grammatica. Mijn toegevoegde waarde zit ‘m juist in de boodschap van een tekst. De volgorde van de zinnen. Het ritme. Voor mij zijn teksten een soort puzzels waarbij elk woord, elke zin en elke alinea een eigen plek hebben. Maar als tekst- en redactiebureau is vlekkeloos Nederlands natuurlijk wel een must. Om dat voor elkaar te krijgen, heb ik een paar simpele tips achter de hand die jij ook kunt toepassen.

1. Lezen – Lezen – Lezen

Eén van de makkelijkste tips is om aandachtig te lezen. Dat hoeven niet alleen boeken te zijn, maar ook kranten, tijdschriften en zelfs de ondertiteling van je favoriete films en series kunnen leerzaam zijn. Door het bewust door te laten dringen, zorg je ervoor dat het blijft hangen en dat je bepaalde woorden en zinconstructies de volgende keer herkent. Je hebt vast wel eens gehoord dat herhaling belangrijk is om nieuwe dingen te leren. Dat geldt ook voor het verbeteren van je Nederlands.

Kleine disclaimer. Ondertitelingen en krantenartikelen zijn niet áltijd foutloos ;)

2. Leer van je spellingscontrole

Het gebruik van de spellingscontrole is één ding. Bewust kijken naar de suggesties en verbeteringen is de volgende stap. Bekijk en analyseer wat de spellingscontrole precies doet in je tekst en waarom. Als je de suggestie niet helemaal begrijpt, kun je altijd Google even checken om de achterliggende gedachte op te zoeken.

Blijf naast de controlefunctie van programma’s als Word en Google Docs je eigen spellingscontrole gebruiken. De woorden ‘al’ en ‘als’ worden bijvoorbeeld allebei goedgekeurd. Het is aan jou om te controleren of het juiste woord er staat.

Zorg er ook voor dat je de tijd neemt voor de spellingscheck. Als je met je ene hand op de automatische piloot alle suggesties goedkeurt terwijl je met je andere hand met je telefoon bezig bent, lukt het natuurlijk niet om volledig te begrijpen wat er gebeurt in je tekst. Zelfs niet als je van jezelf vindt dat je kunt multitasken als een pro.

3. Pas je lettertype aan

Deze tip deelde ik laatst ook via de Facebookpagina van Typisch Saar. Als je meerdere keren naar dezelfde tekst kijkt, krijg je vanzelf te maken met woordenblindheid. Zinnen waarin een woord nét op de verkeerde plek staat, dubbele woorden en de al/als-constructies uit de vorige tip. Vooral als je veel geknipt en geplakt hebt om in je tekst te schuiven, sluipen dit soort foutjes erin. Door je tekst simpelweg in een ander lettertype te zetten, kijk je er weer met een frisse blik naar en vallen je nieuwe dingen op.

4. Gebruik Google in je voordeel

Als je twijfelt over de juiste spelling van een woord, de correcte verwijzing of het bijbehorende voorzetsel zijn websites als Onze Taal je redder in nood. Op deze website vind je álles over spelling en grammatica, inclusief uitleg en voorbeelden. Lekker toegankelijk en het grootste voordeel: je kunt er altijd terecht!

Zelf typ ik mijn vraag vaak gewoon in via Google. Bijvoorbeeld om te checken of je bepaalde woorden aan elkaar kunt schrijven, hoe je een (Engels) werkwoord vervoegt, of het nou ‘veel’ of ‘vele’ is en welke leestekens je nodig hebt. Je kunt ook een vergelijkbare zin invullen om de juiste spelling te achterhalen.

Let op! Er zijn ook verschillende Belgische websites die naar voren komen via Google. En hoewel Belgisch en Nederlands op elkaar lijken, zijn de spelling- en grammaticaregels niet hetzelfde.

Dit zijn gratis sites voor beter Nederlands die ik zelf regelmatig gebruik:

5. Doe de spellingsquiz

Tot slot! De website Beter Spellen biedt een gratis spellingsquiz aan. Je krijgt iedere werkdag vier quizvragen in je mailbox op drie verschillende niveaus. Als je de antwoorden hebt ingevuld, zie je daarna meteen de uitslag én krijg je uitleg over het waarom achter de goede antwoorden. Naast de quiz vind je op de Beter Spellen website sowieso een schat aan informatie over de Nederlandse taal. Doe er je voordeel mee.

Klik hier om je aan te melden voor de Beter Spellen quiz.

Probeer de tips eerst een tijdje uit en bepaal dan voor jezelf of jouw Nederlands er beter door is geworden. Als je liever iemand anders naar je tekst laat kijken, weet je me te vinden. Veel succes!

Typisch Saar - Profielfoto

Hoi, ik ben Sarah!

Ik help én begeleid auteurs, uitgevers en bedrijven om tot teksten en manuscripten te komen zoals ze bedoeld zijn. Dit doe ik door middel van een vlotte en persoonlijke aanpak.