In m’n blogs vertel ik graag meer over wat ik doe en hóe ik dat doe. Naast de praktische schrijftips deel ik af en toe ook een project waar ik met plezier aan werk of heb gewerkt. In deze blog: het boek van Vronie Konijn over de 88 tempelroute op Shikoku, Japan.

Vronie en ik kennen elkaar al best lang. Eerst als ‘verre buurvrouw’ en de moeder van mijn klasgenootje Kees, maar sinds 2015 is daar een nieuwe connectie bij gekomen. Vronie had een pelgrimstocht van 2.900 km (!) gelopen naar Santiago de Compostela en had daar een boek over geschreven. Aan mij de eer om haar daarmee te helpen. Naast onze drukke banen gingen we samen aan de slag, in de avonduurtjes en weekenden, ieder achter onze eigen laptop. Hoofdstuk na hoofdstuk herbeleefden we samen haar grootste avontuur, totdat het boek ‘Vronie, Veronique, Veronica’ in 2017 bij de drukker vandaan kwam. Een project waar ik nog steeds met heel veel plezier op terugkijk.

De 88 tempelroute van Shikoku

Afgelopen jaar kreeg ik weer bericht van Vronie. Ze was in 2017 naar Japan geweest en had de 88 tempelroute gelopen: een tocht van 1.200 km langs de 88 tempels van Shikoku. Een bizar mooie, maar vaak ook loodzware route door de bergen, door steden en dorpjes, langst de kust, over het platteland en langs rijstvelden. Tijdens het lopen had ze weer een dagboek bijgehouden en ze was er nu klaar voor om daar samen een boek van te maken.

We hoefden niet meer te mailen tijdens het herschrijven en redigeren van het manuscript, want we werkten dit keer samen via Google Docs. Een gedeelde map op de Drive waarbij we de hoofdstukken in een paar klikken van de map ‘Vronie naar Sarah’ naar ‘Sarah naar Vronie’ verplaatsten – en andersom. Er stond ook een Spreadsheet in die gedeelde map waarin we de schrijfwijzes vastlegden. Want die Japanse termen, dat zijn er nogal wat.

In een paar maanden liepen we op papier langs de 88 tempels. De ene keer fluitend met de zon op onze schouders, de andere keer met natte voeten in de stromende regen. Dankzij de levendige, beeldende schrijfstijl van Vronie en haar prachtige volzinnen bevond ik me een paar uur per week in Japan, omringd door de geur van wierook in de tempels of in het bijzijn van een vriendelijke, behulpzame Japanner die ik niet kon verstaan.

Maar eerst… Nepal!

Inmiddels is haar tweede boek ‘88 Hachi-Ju Hachi’ klaar, gedrukt en wel. De officiële lancering laat nog even op zich wachten, want Vronie gaat eerst een paar weken naar Nepal voor haar volgende wandelavontuur in de bergen. Als ze terug is, wordt haar boek over Japan met de rest van de wereld gedeeld. Ik weet zeker dat jullie ervan gaan genieten.

Typisch Saar - Profielfoto

Hoi, ik ben Sarah!

Ik help én begeleid auteurs, uitgevers en bedrijven om tot teksten en manuscripten te komen zoals ze bedoeld zijn. Dit doe ik door middel van een vlotte en persoonlijke aanpak.