Laatst kreeg ik een berichtje van iemand die meer wilde weten over mijn achtergrond. Toen besefte ik dat Typisch Saar inmiddels ook volgers heeft die mij niét persoonlijk kennen. Daarom neem ik jullie bij deze graag mee in het verhaal áchter Typisch Saar. 

Het zou een mooie introductie zijn geweest als ik kon vertellen dat ik als klein meisje al tal van verhalen had geschreven. Maar ik ben eigenlijk pas vanaf m’n zestiende gaan schrijven, toen ik als één van de begeleiders bij de plaatselijke jeugdvereniging kwam en de verslagen mocht schrijven voor de Dorpsbanier – ons dorpsblad. Er volgde al vrij snel een groot interview met m’n opa en een cursus ‘Autobiografisch schrijven’, maar ik had op m’n zestiende nooit gedacht dat ik van lezen en schrijven ooit m’n werk zou kunnen maken.

HvA – Media, Informatie en Communicatie

Het had niet veel gescheeld of ik had de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gedaan. Tot m’n nichtje me tipte over ‘een opleiding met iets van schrijven’. Dat was de HvA opleiding Media, Informatie en Communicatie. Het bleek de gouden tip te zijn, ik had het vreselijk naar m’n zin. Na het eerste jaar koos ik voor de richting Redactie en Mediaproductie (RMP). We leerden van alles over het reilen en zeilen voor én achter de schermen van de verschillende media. Zo maakten we onder andere een aflevering van Nieuws uit de Natuur, een tijdschrift voor Menzis, een eigen radioshow van Spuiten en Slikken en organiseerden we een underground event voor XITE in een wasserette.

HvA

En toch was het hoogtepunt van mijn opleiding de minor Creatief Schrijven. Daar heb ik ontzettend veel geleerd over schrijven en alle soorten verhalen die er zijn. We zijn op schrijfretraite geweest (in het tropische Schoorl, ha!) en werden begeleid door allerlei interessante docenten. Ik schreef zoveel dat het me af en toe de neus uitkwam, maar het was wél hartstikke leerzaam.

Stage in Slagharen

Het sterke aan HBO-opleidingen vind ik de stages waarmee je direct van het leven ná je opleiding kunt proeven. Zo liep ik stage bij Penny, hét tijdschrift voor alle paardenmeisjes van Nederland. Op de redactie bleek ik er niet helemaal tussen te passen zonder paard, maar gelukkig werd ik met open armen ontvangen. Bij Penny leerde ik over het belang van beeldredactie en raakte ik vertrouwd met de kunst van het schrappen. Ook leerde ik in de praktijk wat er allemaal bij een groot evenement als de Penny Dagen in Slagharen kwam kijken. Ik vond het fantastisch.

Tussen de manuscripten bij Kluitman

Mijn volgende stage was bij Uitgeverij Kluitman op de redactie. Omgeven door kinderboeken en ervaren collega’s leerde ik iedere dag meer over de ingrediënten voor een goed verhaal, het boekenvak en het redigeren. Ik hielp mee met het beoordelen van de ingestuurde manuscripten, corrigeerde drukproeven, schreef social posts en verkocht boeken op evenementen. Toen m’n stageperiode af was, bleef ik als vakantiekracht en daarna als parttime redacteur tijdens het afronden van m’n opleiding. Ook m’n afstudeerscriptie deed ik onder het dak van Kluitman, maar dan in opdracht van YA-imprint Blossom Books. Het voelde als een feestje.

Blossom Books

Samen naar Santiago

Eind mei 2015 kwam ik in contact met Vronie Konijn. Vronie was van de Bobeldijk naar Santiago de Compostela gelopen (dat is dik 2.000 km) en had daar een boek over geschreven. Of ik dat manuscript misschien eens na wilde kijken. Het nakijken werd uiteindelijk een intensief schrijfproces, waarbij Vronie haar woorden zorgvuldig herschreef en het verhaal nog echter en nog persoonlijker maakte. Het werd een groots avontuur dat anderhalf jaar duurde en waardoor ik besefte dat dit, het begeleiden van een auteur-in-wording, het leukste was dat ik ooit had gedaan. Vronie inspireerde me om mijn eigen plan te trekken en zo ontstond het idee voor Typisch Saar.

Vronie

Van websitebouwer tot werkgever

Eind 2016 schreef ik me in bij de KvK als freelance tekstschrijver en redacteur. Ik nam direct contact op met Wouter en Patrick van We Brand Creative om een website te laten bouwen, maar kwam er al vrij snel achter dat de jongens druk waren. Ik bood aan om ze tijdelijk uit de brand te helpen en voor ik het wist, was ik als Online Marketeer de eerste, officiële werknemer van het bedrijf. Inmiddels zijn we 4,5 jaar verder, is We Brand Creative uitgegroeid tot Qore Digital B.V. en bestaat het team uit bijna tien man. En ik? Ik ben er nog steeds. Als Online Marketeer ben ik niet alleen verantwoordelijk voor alles rondom de marketing en SEO voor onze opdrachtgevers, maar ook voor hun content. User persona’s uitwerken, content checklists opstellen, (begeleiding bij) copywriting, meta data bepalen, SEO teksten schrijven, contentmanagement verzorgen en content audits uitvoeren. You name it! 

We Brand Creative

Over Typisch Saar

En dan het antwoord op de vraag: ‘Maar Saar, wat doe je nou eigenlijk?’. Als freelance tekstschrijver en redacteur help ik ondernemers en auteurs met hun teksten. Dat kunnen websiteteksten, social posts, blogs en persberichten zijn, maar ook manuscripten en scripts. Ik schrijf teksten of ik redigeer/herschrijf ze, net waar een tekst behoefte aan heeft.

Iedereen kan schrijven. Maar het gaat niet om wat je schrijft, het gaat om wat ze lezen. Mijn meerwaarde zit in het schrijven van heldere, begrijpelijke teksten in toegankelijke taal. Prettig leesbaar en volledig toegespitst op de lezer. Samen gaan we op zoek naar de tone of voice die bij jou, je verhaal en je doelgroep past.

Als je na het lezen van deze blog vragen hebt of wilt kennismaken, ben je van harte welkom in mijn inbox. Leuk om van je te horen!

Typisch Saar - Profielfoto

Hoi, ik ben Sarah!

Ik help én begeleid auteurs, uitgevers en bedrijven om tot teksten en manuscripten te komen zoals ze bedoeld zijn. Dit doe ik door middel van een vlotte en persoonlijke aanpak.