Pinterest staat niet alleen vol met mooie plaatjes van interieurs, tattoos en vakantiebestemmingen, maar ook bomvol inspiratie. Om privé en zakelijk toch een beetje gescheiden te houden, heb ik voor Typisch Saar een eigen Pinterest account aangemaakt met onder andere een bord met schrijftips. In deze blog vind je een paar van mijn favoriete Pinterest schrijftips!

Voordat je verder gaat lezen: dit zijn vrije vertalingen van wat ik op Pinterest heb gevonden. Het zijn dus niet mijn tips, alleen mijn favorieten.

1. Stel jezelf eerst drie vragen

Als je een verhaal gaat schrijven en vooraf de grote lijnen op papier gaat zetten, kom je al snel op een paar standaardvragen uit:

  • Waar gaat mijn verhaal over?
  • Over wie gaat het?
  • Wat gaat er gebeuren?

Maar wist je dat dit eigenlijk de slechtste vragen zijn om mee te beginnen? Schrijven is veel simpeler dan dat. De enige drie vragen die je jezelf moet stellen, zijn:

  • Wie is mijn personage?
  • Wat wil mijn personage het aller-allerliefst?
  • Hoe kan ik voorkomen dat mijn personage dat krijgt?

That’s it. Dat is waar je mee moet beginnen om een verhaal te schrijven dat je lezer van de eerste tot de laatste pagina vasthoudt. Ga voor jezelf maar eens na wat er in je favorieten boeken, films of series gebeurt. Wat wil de hoofdpersoon en hoe wordt diegene daarin tegengewerkt?

2. Show, don’t tell

Show, don’t tell is één van de meest behandelde onderwerpen als het op schrijven aankomt. Prachtig als het lukt, maar voor veel (beginnende) schrijvers nog best een uitdaging om onder de knie te krijgen. Gelukkig heeft Pinterest ook daar een handige schrijftip voor.

Het is onzin dat je áltijd gebruik moet maken van show, don’t tell. Als je alles laat zien, heb je straks namelijk een boek vol met beschrijvingen en lange volzinnen die helemaal niet lekker lezen. Daarom is het belangrijk om het volgende te onthouden: laat emoties zien en vertel over gevoelens.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Schrijf niet dat je personage verdrietig is, maar laat het zien. ‘Haar lip trilde en haar ogen brandden terwijl ze haar tranen probeerde tegen te houden.’ Wat je vervolgens weer niet moet laten zien, is zien dat haar oogleden veel te zwaar waren, dat het haar moeite kostte om in beweging te komen en dat ze niet kon stoppen met gapen. Vertel in plaats daarvan dat ze moe was die ochtend.

Het laten zien van emoties brengt je lezer dichter bij je personages, waardoor ze hun reacties beter begrijpen. Maar niemand hoeft te lezen hóe traag je personage die ochtend precies was doordat ze zo moe was.

Maar, overdrijf het niet

Zorg er overigens voor dat je het show-gedeelte beperkt tot een maximum van drie zinnen. Twee paragrafen over hoe verdrietig ze was, zonder dialoog of gedachten, zijn net zo saai als die beschrijving van haar vermoeidheid.

Meer lezen over show, don’t tell? Check dan deze blog met schrijftips uit het boek ‘Save the Cat!’.

3. Schrijf om de pijn heen

Bij deze Pinterest schrijftip hoort een korte introductie. Het personage uit dit voorbeeld krijgt alleen maar gekleurde potloden om een wit ei mee te tekenen. ‘Maar hoe, er zit geen wit potlood tussen?’ Dan legt het andere personage uit dat je geen wit potlood nodig hebt om een wit ei te tekenen. ‘We weten al dat het ei wit is, wat je moet tekenen is de weerspiegeling van wat eromheen gebeurt. De warme gloed van de lamp die ernaast staat, de weerspiegeling van de blauwe theedoek onder het ei, de schaduwen.’

Dat geldt ook voor pijn. We weten dat gebroken botten pijn doen. Dat een messteek pijn doet. Dat het pijn doet om iemand te verliezen. Maar wat doet er nog meer pijn?

Hoe werkt dat in de praktijk?

Je hoeft niet te omschrijven hoeveel pijn je personage heeft. Schrijf juist over hoe die pijn het personage beïnvloedt. Dat hij niet meer in staat is om te bewegen, dat het zweet hem uitbreekt, dat hij het koud heeft, last krijgt van z’n spieren, dat z’n vingers trillen en dat z’n ogen prikken.

Teken om het ei heen. Schrijf om de pijn heen. Daar wordt het eindresultaat alleen maar beter van.

Meer Pinterest schrijftips?

Ben je benieuwd naar de andere schrijftips die ik opgeslagen heb? Dit is mijn Typisch Saar account op Pinterest met nog veel meer pins over blogs, writing prompts, quotes over schrijven en, hoe kan het ook anders, foto’s van mooie boekenkasten. Het blijft Pinterest, hè!

Typisch Saar - Profielfoto

Hoi, ik ben Sarah!

Ik help én begeleid auteurs, uitgevers en bedrijven om tot teksten en manuscripten te komen zoals ze bedoeld zijn. Dit doe ik door middel van een vlotte en persoonlijke aanpak.