Vandaag bestaat Typisch Saar 7,5 jaar. Ik was 25 toen ik bij de KvK zat en had er zin in om voor mezelf te beginnen als tekstschrijver en redacteur, maar had geen idee wat me precies te wachten stond. Wat heb ik geleerd in die 7,5 jaar?

1. Sarah de slash-werker

Ik ben een slash-werker. Dus: Typisch Saar/Tabor College. De combinatie tussen die twee werkt voor mij perfect, want ik zou het allebei niet fulltime willen doen. Bij Tabor heb ik bijvoorbeeld (heel veel) collega’s, verschillende werkplekken en een breed takenpakket, en het leuke aan Typisch Saar is dat het helemaal van mezelf is. Mijn werkweken zitten vol afwisseling, contactmomenten en creativiteit – en dat zijn voor mij de beste ingrediënten om aan het einde van de werkdag tevreden m’n laptop dicht te klappen.

2. Spellingscontroles? Mwah.

Spellingscontroles vind ik saai. En ik snap dat je nu denkt: huh, maar jij wilde toch redacteur worden? Je hebt gelijk. Maar een redacteur is zoveel meer dan een levende spellingchecker. Ik weet inmiddels dat ik er meer plezier uit haal om met zinnen te puzzelen tot er een vlotte, prettig leesbare tekst staat. Weer wat geleerd!

3. Nee is oké

Succes betekent voor iedereen iets anders. Typisch Saar is voor mij succesvol als ik opdrachten doe die ik leuk vind en de vrijheid heb om nee te zeggen. Als een opdracht niet bij me past of als de deadline niet haalbaar is, verwijs ik een opdrachtgever naar een andere tekstschrijver of redacteur. Dat was in het begin wel een beetje wennen, omdat ik dacht dat ik álles moest aanpakken om ‘succesvol’ te zijn. Maar nu weet ik: als het goed voelt en ik enthousiast ben, werkt het een stuk lekkerder en wordt het eindresultaat ook beter.

4. Inspireren kun je (soms) forceren

Er zijn dagen waarop het niet lukt. Soms kun je daar zo overheen stappen, maar soms zijn de inspiratie en creativiteit mijlenver te zoeken. Ga niet uren naar je knipperende cursor staren, maar zet in ieder geval de grote lijnen op papier. Hoe slecht of hoe saai het ook geschreven is, als het er maar staat. Haal een frisse neus en geef het daarna een nieuwe kans. Zorg voor ander uitzicht, een andere playlist of lees een paar teksten door die al in de juiste tone of voice geschreven zijn. Maak je concept steeds een beetje beter, letter voor letter. En als het écht jouw dag niet is? Dan probeer je het de dag erna gewoon opnieuw. Freelancers zijn ook maar mensen, hè?

5. GIMME GIMME GIMME

Met een KvK-inschrijving word je opeens overal voor gevraagd, vooral in een dorp. En dat gaat dan niet altijd over werk, maar ook over sponsoring. Ik vind het nog steeds onwerkelijk om mijn mooie logo langs het voetbalveld, in de kermistent en op sponsordoeken bij festivals te zien, maar het is echt niet erg om af en toe géén sponsor te willen zijn. Ik heb het voor je getest en echt: je wordt niet zomaar met hooivorken het dorp uitgejaagd ;)

Mijn tip: maak een schatting van je inkomsten voor ieder kwartaal en bepaal op basis daarvan welk bedrag je wilt uitgeven aan sponsoring.

5. Netwerkclub Typisch Saar

Netwerkorganisaties zijn niks voor mij. Ik heb het een paar keer geprobeerd en ik snap dat het goed kan werken, maar het is gewoon niet voor mij weggelegd. Geeft helemaal niks, want ik werd laatst evengoed omschreven als ‘een soort lopende LinkedIn’. Er staan genoeg mensen om me heen met wie ik ervaringen en tips kan uitwisselen, die ik kan aanbevelen bij anderen en met wie ik graag samenwerk. Je hoeft dus niet per se lid te worden van een ondernemersvereniging om je te omringen met de juiste mensen. Als je goed om je heen kijkt, zul je zien dat ze er misschien allang al zijn.

6. Structuurjunkie

Als ik weet dat er nog een hele takenlijst op me ligt te wachten, kan ik me niet concentreren. Kleine taken kan ik beter eerst wegwerken en bij grotere taken helpt het als ze in ieder geval alvast ingepland zijn, zodat ik er niet meer aan hoef te denken en weet dat het goed komt. Sinds een paar jaar werk ik met de planner van Structuurjunkie en die werkt voor mij perfect.

7. Muziek!

Ik kan dus niet werken zonder muziek. Het verschilt per dag/opdracht/tijdstip wat voor muziek dat is, maar in stilte wordt het sowieso niks. In noodgevallen (naderende deadline + weinig concentratie) komt de House Focus playlist tevoorschijn en zit ik met een grote capuchon op te werken, maar verder luister ik vooral naar m’n Typisch Saar playlist. Daarmee heb ik ruim 34 uur aan muziek klaarstaan met zo ongeveer alles wat ik leuk vind. En ik weet nog steeds niet wat ‘mijn genre’ is, dus als je een patroon ontdekt in die playlist hoor ik het graag ;)

7,5. “Dat is nou typisch Saar”

De beste manier om je ‘merk op te bouwen’, is door jezelf te zijn. Typisch Saar is typisch iets voor mij. Dat zie je in m’n huisstijl, de teksten op m’n website en de posts op social media. In het begin dacht ik nog weleens dat ik mezelf anders voor moest doen om ‘een echte ondernemer’ te zijn, maar inmiddels volg ik 100% mijn gevoel bij iedere beslissing die ik neem – en dat maakt het zoveel makkelijker.

Dat plezier gun ik iedereen.

Typisch Saar - Profielfoto

Hoi, ik ben Sarah!

Ik help én begeleid auteurs, uitgevers en bedrijven om tot teksten en manuscripten te komen zoals ze bedoeld zijn. Dit doe ik door middel van een vlotte en persoonlijke aanpak.